NAJPOZNATIJI ‘GRAD DUHOVA’: Luksuzni apartmani, poslovni neboderi, muzeji, sportski tereni…, a nema stanovnika!

Iako zamišljen kao grad u koji će biti smješteno više od milijun stanovnika, u najpoznatijem ‘gradu duhova’ u Kini danas živi svega 20.000 ljudi, a taj broj svakim je danom sve manji.

Grad Kangbashi (Ordos) izgrađen je 2004. godine s ciljem da se razvije ovaj dio Kine u blizu granice s Mongolijom. Izgrađeno je pregršt luksuznih apartmana praćenih urbanim krajolikom, brojne raskošne zgrade, najmoderniji poslovni neboderi, muzeji, sportski tereni i teatri, no postoji problem – nema nikoga da ih koristi.

Iako je većina zgrada i stanova u Kangbashiju već prodana, kupci čini se nisu zainteresirani da u njima žive. U gradu živi svega desetina projiciranog stanovništva, piše CNN.

‘Rudarska groznica’

Sve je počelo prije 20-ak godina kada je unutrašnju Mongoliju zahvatila ‘rudarska groznica’. Velike rudarske kompanije počele su kupovati zemljišta poljoprivrednika i otvarati velike rudnike i površinske kopove.
Kako je novac dolazio, stari grad Ordos je doživio procvat. Vlasti su odlučile iskoristiti trenutak i počeli realizaciju izgradnje novog grada koji bi primio stotine tisuća ljudi.

Plan izgradnje milijunskog grada započeo je 2000-ih godina kada su kineske vlasti odlučile uložiti preko milijardu dolara, no već 10 godina nakon izgradnje postalo je jasno da se prvotni plan, koji je obuhvaćao revitalizaciju ovog područja, neće ostvariti.

Veliki planovi

Iako se smatra jednom od najvećih futurističkih destinacija jasno je da su veliki planovi propali.

Jedan od najimpresivnijih kompleksa je aerodrom na čijim se terminalima nalaze fontane, kafići, liftovi, no na rasporedu su samo dva leta dnevno.

Jedan od najimpresivnijih objekata u gradu je muzej Ordos koji podsjeća na svemirski brod. Jednako impresivan je i gradski trg nazvan po velikom mongolskom osvajaču Džingis-Kanu koji je rođen u ovoj regiji.

Ogromni kip moćnog ratnika uzdiže se na trgu koji je toliko prostran da se ne može obuhvatiti pogledom. U centru trga se propinju dva džinovska konja iz mongolskih stepa.

I dok stranci smatraju da grad propada, kineske vlasti smatraju da se grad još uvijek razvija.

Autor: Danas.hr

 

loading...

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *